החשיבות של תכנון פרישה

אנשים עובדים, חוסכים ומשקיעים בקרן הפנסיה שלהם לאורך שנים, לעתים – עשרות שנים. ואילו, הם לא יודעים כמה כסף צברו, ומה הכסף שלהם עושה, או עשה או יעשה עד שלב הפרישה. בהינתן בורות ואי הבנה לגבי מעשיה של קרן הפנסיה, אין באמת אפשרות לדעת או להעריך את גובה הקצבאות או זמינות מענקי הפרישה והפיצויים הקשורים לעת הפרישה. כל שכן לא ברור מה הם תנאי המיסוי שיחולו על כספי הפרישה ואם בכלל, לאור המיסוי, מומלץ למשוך אותם. ואם כן, אז איך. על כן, כתבה זו נועדה לדבר קצת על החשיבות של תכנון פרישה, כמו גם לעורר את המודעות לגבי מיטוב הכספים (וניהולם) בקרן.

מדוע בכלל ללכת על תכנון פרישה?

הכל מתחיל מהסוף. מהחלומות ומהיעדים שלנו. ישנם יעדים ברמה האישית: רמת חיים מסוימת, חופש כלכלי, היכולת ללכת לחופשות ולרכוש פריטים, וכן הלאה. וישנם יעדים ברמה קולקטיבית יותר, כמו היכולת לפנק את בני המשפחה ואף את הקהילה בחסכונות והשקעות לעתיד, מימון אירועים ולימודים, וכן הלאה. ובמילים אחרות, ישנן מטרות הסובבות סביב היכולת לספק לנו ולילדנו נכסים ועתודות נזילות על מנת לתמוך את המשך הדרך.

מעבר לרצון הנחמד להשאיר לנו ולילדינו ואף לקהילתנו נכסים ועתודות נזילות, ישנה בקשה גם למנף את תקופת הפרישה לטובת הנאה ממה שיש לחיים להציע, כמו גם להציע לחיים שלל משאבים על מנת לממן טיולים, רכישות ושלל חוויות. ומעבר לכל זה, לדעת שכל צרכי החיים ימולאו, שרמת החיים המועדפת תישמר ואף תאמיר. ועל כן, חשיבותו של תכנון פרישה היא ביכולת להתכונן לכל זה ולמטב את ההשקעות וחלוקת המשאבים בזמן מוקדם.

כיצד מבצעים תכנון פרישה ועל מה זה מבוסס?

כדי לבצע תכנון פרישה כמו שצריך, יש להבין בתחומים פיננסיים ופנסיוניים רבים, כמו גם להתמחות בהיבטי מיסוי, ניהול השקעות, ניהול סיכונים ותכנון פיננסים. זאת על מנת לדעת כיצד לנתח את התיק הפנסיוני, לקבל תמונת מצב מלאה ולנווט באופן בטוח לעבר תנאי פרישה אופטימליים.

במסגרת תכנון פרישה, ניתן לבנות תמהיל פרישה מקיף עבור היבטים פנסיונים שונים, היבטים כלכליים שונים, היבטי מיסוי שונים – ובאופן כללי, ללמוד קצת יותר על האפשרויות הקיימות. כך שהתוצאה הסופית היא ידע מושכל, המקדם קבלת החלטות צלולות בעת תכנון פרישה למטרת קבלת תוצאות אופטימליות.

יש מספר אתגרים, שניתן לגשת אליהם כדרך תכנון פרישה מקדים ונבון. אתגרים לדוגמה יהיו:
• תוחלת חיים מתארכת
• ניווט בין מגוון מוצרי פנסיה ואפשרויות קבלת קצבה
• היבטי מיסוי
• שינויים בשערי ריבית
• רגולציות מתעדכנות

וכו'. אלו הם חלק מהגורמים שעל מתכנן פנסיוני לנווט ביניהם, ולעשות זאת במיומנות ובכישרון, על מנת לממש באופן מיטיב את זכויותיהם של לקוחותיו. זאת על מנת לסייע להם ללכת בדרך המיטיבה ביותר להגשמת מטרותיהם הכלכליות.

איך תכנון פרישה יכול להתחיל?

כיצד מתכנן פנסיוני יכול לסייע בתכנון פרישה מקצועי ואדיב על מנת לתמוך בהתנהלותם של לקוחותיו בדרך להגשמת מטרותיהם? ובכן, יש מספר אופציות ודרכי פעולה, לרבות איתור וריכוז המידע הפיננסי. זאת על מנת לסייע לפורשים לעתיד לזהות כמה כסף נצבר עד נקודת זמן מסוימת, תוך מיפוי כל הנכסים הפנסיונים והפיננסיים.

בדרך זו, ניתן ליצור תמונת מצב פיננסית עדכנית לגבי חסכונות שנצברו עד מועד הבדיקה. במסגרת תכנון פרישה זה, ייסקרו מקורות ההכנסה הקיימים, סוגי המוצרים הפנסיוניים והפיננסיים לרבות מאפייניהם הייחודיים ושלל החסכונות שנצברו לזכות הלקוח. במקרה זה, יילקחו בחשבון שלל הנכסים, אפיקי ההשקעה והחסכון ומקורות ההכנסה הרלוונטיים, לרבות:
1. נדל"ן למגורים ו/או להשקעה
2. חיסכון פנסיוני – לרבות גמל, מנהלים, השתלמות ופנסיה
3. פיצויים ומענקי פרישה – לרבות ימי מחלה, ימי חופשה, שנים עודפות
4. חיסכון פיננסי – לרבות קרנות, תיקי השקעה ופיקדונות

אילו שאלות נשאלות במסגרת תכנון פרישה?

במסגרת תכנון פרישה, יתרחש תכנון פיננסי ארוך טווח ובאופן מקיף, על מנת לבדוק כמה כסף מתבקש לייצר במהלך תקופת הפרישה. במסגרת כך על הלקוח והמתכנן הפנסיוני לחשוב כמו משקיעים לטווח הארוך, טווח שיכול להאריך גם לעשרות שנים לאחר הפרישה. הבקשה היא לקחת בחשבון את הצרכים העתידיים, תוך הסתכלות ארוכת טווח להמשך הדרך. שלב זה נועד עבור שאלות כמו: מה נדרש עבורנו. האם חשוב לנו לייצר ולהשאיר כספים למען תמיכה כספית בצאצאים. האם ישנן מטרות של טיול סביב העולם. וכן הלאה. השאלות הללו יכולות להכווין לעבר מטרות רלוונטיות, שניתן לקחת בחשבון כששוקלים מה לעשות עם כספי הפרישה.

מה עושים עם הכסף ואיך ממנפים השקעות וחסכונות כראוי?

כאמור, תכנון פרישה מאפשר לחשוב לטווח הארוך, מה למעשה לעשות עם הכסף כדי לייצר נכסים, מקורות הכנסה, או שימוש נבון יותר במשאבים קיימים. ועל כן, מן הראוי להגדיר מדיניות השקעה ואסטרטגיה ניהולית, זאת על מנת להתנהל נכונה עם הכסף. בין היתר, תהיינה התחשבות ברמת הסיכון הרלוונטית, ועל פי כן באם תיבחר תוכנית השקעות מנוהל על ידי גורם מסוים, הרי שתוכנית השקעות זו תתבקש להתאים לצרכי המשקיע. המטרה היא כמובן לקדם את המטרות שהוגדרו ולהפיק את המיטב מהחיסכון לטווח הארוך. במסגרת הליך זה, על מתכנן פרישה לתמוך בלקוחותיו על מנת…
• להקטין את רמת הסיכון
• להגדיל את התשואה
• להפחית עלויות
• להפחית תשלומי מס

מה עושים עם החסכונות הפנסיוניים בתהליך תכנון פרישה?

במסגרת תכנון פרישה, יש אפשרות לבחור חיסכון פנסיוני אשר ניתן יהיה למשוך ממנו פנסיה, או לחילופין, הון. לכל אפשרות יש את היתרונות והחסרונות שלה. במסגרת הליך זה, ייבחן החיסכון הפנסיוני המתאים, כמו גם, תיבחן האפשרות לגבי מה עדיף: קצבה או סכום היוון חד פעמי. כדי לבחור את החיסכון הפנסיוני, מומלץ להכיר באופן מעמיק את התוכניות הפנסיוניות הקיימות, כמו גם לדעת כיצד להשוות בין היתרונות היחסיים שבכל תוכנית, על מנת לדעת איזו מהן יכולה להתאים למטרות האישיות כמו גם להוריד באופן משמעותי את תשלומי המס. כך שהתוצאה הסופית היא כמובן קצבה מקסימלית או לחילופין, סכום הוני לפדיון.
מה עדיף, קצבה או הון? ובכן, מאוד תלוי בצרכים וברצונות. באם בוחרים בקצבה, התנאים הם כאלה:
• הקצבה תשולם לכל החיים, ללא הגבלה
• אי אפשר לעשות שימוש בכסף, מעבר לקבלת הקצבה – לפחות על פי תנאים מסוימים.
באם בוחרים בקצבה, זה הסיפור:
• כל החיסכון נשאר ברשות הלקוח. ביכולתו לשלוט בתדירות וגובה הפדיון.
• מדובר בסכום מוחלט, ועל פי כן יש לו "מגבלה", כי הוא סכום נקוב. בהינתן מיצוי הסכום, לא יגיעו עוד תשלומים. (אלא אם כן, כמובן, משקיעים אותו בנכסים מניבים).

לסיכומו של דבר, חשיבותו של תכנון פרישה נובעת מן היכולת לתכנן לעתיד, להפעיל את הראש (ואת החזון) ולבדוק מה אנחנו רוצים באמת. ומתוך כך, לנתב ולמנף את תשומת הלב לעבר היעדים האמיתיים שברצוננו להגשים, ולוודא את קיומם. ולכל הפחות, תכנון פרישה יכול לתמוך ולסייע בכך שהוא מאפשר לעשות יותר עם מה שקיים, או לפחות ליידע וללמד לגבי אפשריות פיננסיות שונות שניתן למטב, למנף ולנצל במסגרת התהליך. ניתן ליצור עימנו קשר כדי להמשיך את השיח על כך.

תוכן עניינים

צרו איתנו קשר ונשמח לעזור
שתפו
שתפו
צרו איתנו קשר ונשמח לעזור

צרו איתנו קשר

בכל נושא, פניה או שאלה, נשמח לעמוד לרשותכם. שלחו לנו הודעה ונחזור אליכם בהקדם.