ביטוח שותפים – הביטוח שמגן גם על העסק, גם על השותפים וגם על המשפחה

בהינתן הרצון לשמור על האינטרס של כלל השותפים, של העסק, של המשקיעים בו – ניתן לבדוק מה יש לעשות בנסיבות מוות של אחד השותפים. שכן, חלקו בעסק של השותף, אשר הלך לעולמו, היא מעין נכס אשר עובר בירושה ליורשיו ולמוטביו. שאר השותפים לא שולטים בהליך זה של ירושה. 

על כן, שאר השותפים עומדים מול צומת דרכים בתוכה עליהם להחליט אם לרכוש את חלקו של השותף, או שמא לאפשר לאדם זר (במידה כזו או אחרת) להיכנס לעסק שלהם. ביטוח שותפים נועד להעניק להם את הממון על מנת לרכוש את החלק היחסי של השותף, ובכך "לאבטח" את "הפרצה" הזאת בעסק שלהם. במילים אחרות, הפעלת ביטוח שותפים יכולה להעניק את הממון, לרכישת השותפות של השותף שנפטר.

מה הוא ביטוח שותפים?

ניתן לחשוב על ביטוח שותפים כביטוח חיים. ביטוח חיים, עבור כל אחד משותפי העסק. אם אחד מהשותפים נפטר, המוטבים הם שותפיו. ביטוח שותפים הוא ביטוח כולל, שיש בו סעד ופתרונות מעשיים למקרה פטירה של אחד השותפים. ועם זאת, ביטוח שותפים מכסה הרבה יותר מזה. 

אפשר שאיבוד השותף יתרחש כדרך פטירה, או כדרך מצב של פשיטת רגל, או מצב משפטי המגביל את יכולתו לקיים את מחויבויותיו כלפי השותפות. על כן, ביטוח שותפים הוא מעין אקט של רכישת פוליסת ביטוח חיים עבור כל אחד מהשותפים. עם הפעלתו, ניתן לממן את רכישת השותפות של השותפות שכבר לא עולה בידו להשתתף בשותפות, מסיבה כזו או אחרת.

מה שימושו של ביטוח שותפים?

במדינת ישראל ישנו חוק המסדיר את עניין השותפות, ובמסגרתו, סעיף 42 מפרט כי באם לאחד השותפים חוסר יכולת להמשיך ולקיים התחייבויות כלפי שאר השותפים, השותפות תפורק לאלתר. אלא אם כן, ישנו מסמך אשר מעניק פתרון אחר לשותפות. איזה פתרון זה יכול להיות?
• הכנסת יורשי המנוח לניהול העסק
• הכנסת שותף חדש
• פירוק השותפות וחלוק הרווח בין השותפים ליורש של השותף
• לרכוש מהשותף "שעזב" את חלקו – ביטוח שותפים נועד להעניק כיסוי עבור אופציה זו.

על כן, ניתן לבטח כל אחד מהשותפים עם ביטוח שותפים, עבור מקרי מוות, נכות מוחלטת או פרישה. המבוטח הוא השותף המוטבים הם יורשיו ובעלי הפוליסה הוא השותף או השותפות עצמה. יש לציין, כי ביטוח שותפים לא נחשב כהוצאה מוכרת (וכל הפטור המשתמע מכך), ועל פי כן, יש שיגידו כי אין זה משנה מי יהיו בעלי הפוליסה. בהינתן שלכל אחד מהשותפים חלק אחר בעסק, סכום הביטוח יכול לשקף את החלק היחסי של המבוטח במסגרת השותפות.

במילים אחרות, אם רוצים לבטח את העסק אל מול הרכב ואיכות השותפים, על מנת לכוון את העסק על ידי אנשים מאוד מסוימים אשר נבחרו לשם כך, ורוצים לוודא כי לא יהיו שותפים לא רצויים / לא מועילים לעסק, אולי עקב אובדן כושר עבודה, נכות או מוות – ניתן לרכוש את החלק היחסי של השותף בעסק, על מנת למנוע פירוק השותפות ו/או הכנסה של יורש של השותף לעסק. 

לפיכך, סעיף 42 לפקודת השותפויות מפרט כי בהינתן מוות או פשיטת רגל, תפורק השותפות אלא אם כן היורש של השותף ושאר השותפים מעוניינים להמשיך בתקשורת – או המשך השותפות על בסיס התניה המופיעה בחוזה השותפות המקורי. כלומר, ניתן להמשיך את השותפות במסגרת ההתניה, תוך כדי רכישת החלק היחסי של השותף "שעזב". ביטוח שותפים נועד לסייע במטרה זו.

מה תפקידו של ביטוח שותפים?

ניתן לראות ביטוח שותפים כמעין הסדר חיצוני, אשר מבטיח שבהינתן אי יכולת להמשיך בתעסוקה, בשל מוות או גורמים אחרים, השותפים יכולים להמשיך להחזיק בשותפות שלהם מבלי לפרקה ו/או מבלי להכניס יורש לשותף.

מה ניתן לעשות עם ביטוח שותפים?

במסגרת ביטוח שותפים, נהוג לבטח בנפרד כל אחד מהשותפים. בהינתן שכל אחד מהם מבוטח, אין זה משנה מי מהם "עוזב" את השותפות, בתצורה כזו או אחרת, שאר המבוטחים אמורים לקבל את הסכום שהוסכם מראש במסגרת ההסכם הביטוחי.

 סכום שאמור לסייע להם לרכוש את חלקו היחסי של השותף "שעזב". בהינתן רכישת חלקו היחסי של השותף שעזב, תתרחש העברת זכויותיו בחברה ליתר השותפים. נוסף על כך, שאר השותפים זוכים באפשרות להמשיך ולנהל את העסק. 

כאשר השותף שעזב ו/או שאריו יקבלו פיצוי ותגמול כלכלי אל מול החלק היחסי בשותפות שאולי החזיקו. ניתן לראות ביטוח שותפים כאמצעי למנוע כניסת שותפים לא רצויים, או פירוק השותפות שלא לצורך, בנוסף להמשך פעילות תקינה בשותפות לרבות העברת הזכויות של השותף שעזב ליתר השותפים, בהתאם.

ביטוח שותפים אינו מוגבל, כפי שציינו קודם, למקרה מוות בלבד. ביטוח שותפים יכול לחול גם על מחלה, נכות ו/או אובדן כושר עבודה. ביטוח שותפים אינו מוגבל גם להשתלטות על חלקו היחסי של הנפטר. למעשה, ניתן להגדיר כי ליורשי הנפטר יש אפשרות להיכנס לשותפות, בנעלי השותף, וכי היורשים הם השותפים, וכו'.
למידע נוסף, ניתן ליצור עימנו קשר , להבין את הניואנסים המעורבים ולהרחיב את השיח על כך.

תוכן עניינים

צרו איתנו קשר ונשמח לעזור
שתפו
שתפו
צרו איתנו קשר ונשמח לעזור

צרו איתנו קשר

בכל נושא, פניה או שאלה, נשמח לעמוד לרשותכם. שלחו לנו הודעה ונחזור אליכם בהקדם.